Plavba Costou Toscana po SAE a Omán


Keď sme pre niekoľkými rokmi boli s manželom na našej svadobnej ceste na výletnej lodi (vtedy to bola Costa Luminosa), bolo nám jasné, že si tento neopakovateľný zážitok musíme zopakovať keď budeme mať aj dieťatko, ktoré by si to užilo s nami. Počkali sme kým naša dcérka trocha vyrastie aby si to mohla užiť a teda na takejto lodí platí, čím staršie dieťa, tým viac si užije jednotlivé atrakcie a programy, ktoré sú tam pre ne k dispozícií.


Takáto dovolenka je super voľbou pre ľudí, ktorí neradi trávia celý čas v jednom rezorte, ale radšej objavujú nové miesta. Ja to samozrejme milujem aj preto, že môžem fotiť, čo je pre mňa úplne najväčším relaxom - fotiť na cestách. Avšak aj ľudia, ktorí si chcú oddýchnuť môžu na lodi tráviť plnohodnotný čas a nemusia vystupovať, ale len si užívať bazény, bary, reštaurácie, divadlo, a rôzne iné aktivity. Je tam toho strašne veľa, o tom sa rozpisovať nebudem. Každopádne my máme skúsenosť so spoločnosťou Costa Crociere., takže tú vám môžem s čistým svedomím odporúčiť. My sme si plavbu v oboch prípadoch zakúpili cez slovenskú spoločnosť Luxusné plavby, kde všetko potrebné riešite v slovenčine, čo niekomu vyhovuje viac.


Na tejto trase sme navštívili Abu Dhabi, Dubaj, Dohu v Katare a Muscat v Ománe, takže fajn na porovnanie jednotlivých destinácií. Tak si už do budúcna vieme vybrať, ktoré miesto nás najviac očarilo a prišli by sme sem na dlhšiu dovolenku. Na dovolenku.s deťmi by som volila určite zas Abu Dhabi, kde sú krásne pláže s čistým morom, ale aj nádherné dlhé zelené promenády. Doha bola tiež okuzľujúca, pokojnejšia oproti ostatným miestam a viem si tu tiež predstaviť prísť na dlhšie. Okrem fotiek by som vám rada zhrnula aj nejaké info o takejto plavbe, keďže často dostávam otázky ako to na takej lodi funguje, takže dole pod fotkami nájdete zhrnutie.

Tipy, ktoré pred plavbou padnú vhod


Nakoniec zhrniem ešte niekoľko užitočných informácií, ktoré je dobré vedieť pred plavbou


  1. Internet a ďalšie služby, ktoré by ste cheli na plavbe využiť je dobré si rezervovať vopred, lebo počas samotnej plavby sú objednané služby drahšie ako keď si ich rezervujete pred plavbou. Pokiaľ ide o internet na lodi máte možnosť vybrať si z niekoľkých balíčkov, napríklad len sociálmne siete, ale nečakajte zázraky, prevratná rýchlosť to nebude. Pozor na dáta, ak by ste ich mali zapnuté na mori bolo by to naozaj veľmi drahé. Ubezpečte sa, že ich máte počas plavby vypnuté.
  2. Na lodi je vždy dosť silno pustená klimatizácia, v kajute si to viete regulovať, ale spoločné priestory sú poriadne vychladené, takže je fajn zobrať si aj dlhšie tenšie veci a tiež ak idete s deťmi, treba mať stále po ruke niečo dlhé. Taktiež platí na lodi dress code, hlavne počas večere. Cez deň je v poriadku mať krátke nohavice či tielko, večer však treba zvoliť elegantnejšíe oblečenie, či kúsky ako dlhé nohavice, šaty, kľudne aj viac spoločenské, blúzky či košele.
  3. Na stravovanie môžete využiť buď bufety, kde to ide rýchlejšie, alebo si vychutnať servírované večere či obedy. Ak cestujete s deťmi treba myslieť na to, že Costa je talianská spoločnosť a teda aj večere sú tu ako v Taliansku. Dlhé a niekoľkochodové, takže je fajn vziať si niečo s čím sa deti zabavia.
  4. Často sa ma ľudia pýtajú či nám nebolo zle, či sme nemali morskú chorobu. Táto loď je taká veľká že vy ani v podstate necítíte že by ste na nejakej lodi boli, takže nič také nehrozí.
  5. Ak si plavbu rezervujete v predstihu, často to výjde lacnejšie. Ak chcete ísť napríklad v lete a rezerváciu urobíte v zime, výjde to výhodnejšie ako napríklad mesiac pred plavbou.
  6. Na loď môžu nastúpiť deti od pol roka a tehotné ženy zvyčajne do 24 týždňa s potvrdením od lekára a dobrom zdravotnom stave.
  7. Ak si chcete užiť večerný program ako divadlo, rôzne zábavné programy či diskotéky je super mať so sebou aj iných rodinných prislušníkov, ktorí môžu deti postrážiť. Nočný život je tu naozaj pestrý.
  8. Čím na vyššom poschodí ste a čím viac v strede lode, tým menej cítiť vibrácie motora, ktoré môžete niekedy pociťovať, napríklad v noci. Kajutu si môžete vybrať aj podľa toho ak je možnosť. Veľmi fajn sú kajuty s balkónom, deti sa tam vedia zahrať a je to veľmi príjemné výjsť si tam počas plavby na otvorenom mori.
  9. Na loď sa nesmú nosiť vlastné jedlá ani nápoje, okrem jedla pre deti, ako napríklad sušené mlieko. O jedlo a pitie tam núdza nie je, celý deň je k dispozícií viacero reštaurácií, bufetov či kaviarni.
  10. Čím väčšiu loď si zvolíte, tým viac sa po nej budete pohybovať, takže ak iudete s menšími deťmi cestovný kočík či nosič sú potrebné :). Pokiaľ ide o bezpečnosť detí ale aj dospelých, všetko je zabezpečené veľmi dobre a tak sa netreba báť, že by deti z lode vypadli.