Minulý rok sme chceli skúsiť na dovolenku Balaton, ktorý nás už dlho lákal. Keďže sme cestovali s dcérkou, vyhľadávali sme aktivity, ktoré by ju mohli zaujímať. Rozhodla som sa okrem fotiek vám sem pridať aj pár tipov kam ísť s detičkami. Bývali sme neďaleko mestečka Keszthely kde sa nachádza krásny kaštieľ s obrovským parkom kde sa deti vyšantia, ale dá sa tam aj kočíkovať, alebo piknikovať. Veľmi super miesto. Neďaleko parku je prístav odkiaľ odchádza výletná loď. Vyhliadková plavba trvá cca hodinku, čo je s deťmi tak akurát a ak pôjdete v podvečerných hodinách akurát na západ slnka, je to krásny zážitok. V samotnom prístave sa dajú aj pozorovať labute, požičať si člny či vodný bicykel a hneď vedľa uvidíte aj veľké ruské koleso.


Čo sa týka pláži, navštívili sme napríklad Wesselenyi Beach alebo Helikon beach, ktoré sú pre rodiny s deťmi super. Voda na Balatone je plytká a niekedy musíte veľa chodiť aby ste sa vôbec namočili po pás, takže na čľupkanie s deťmi je to fajn. Najkrajšie pláže a krásnu tyrkysovú vodu sme však objavili v mestečku Tihany, ktoré preslávili hlavne levanduľové polia a slávnosti a tiež typické domčeky so slamenými strechami. Objavili sme súkromnú pláž Plage 18 aj s reštauráciou, kde je síce drahší vstup, ale musím povedať, že sa to oplatí. Človek sa tu cíti ako pri mori, v cene máte lehátka, uteráky, čašníci k vám prídu až na lehátko a vy si môžete užívať ničím nerušený oddych s drinkom v ruke či dobrým jedlom. Za mňa super tip kde stráviť deň pri vode a naozaj voda je tu omnoho krajšia ako v iných častiach ktoré sme navštívili. Po kúpaní a leňošení sme si ešte pozreli centrum mesta, levanduľové obchody, dali si levanduľovú zmrzlinu a pozreli si aj typické domčeky z čias minulých. Tihany ma krásnu atmošku a neďaleko mesta sa nachádzajú aj krásne levanduľové polia kde sa každý chodí fotiť, ale to sme už nestihli.


Posledným tipom odo mňa je tip na ubytovanie s deťmi. V Maďarsku sú celkovo štandardy nastavené inak a teda 4* hotel napríklad v Poľsku je na oveľa vyššej úrovni ako v Maďarsku, takže pri výbere ubytovania treba byť obozretní. My sme zvolili Zenit hotel, kde sme boli spokojní. Prostredie bolo príjemné, jedlo tiež a bola tam aj wellness zóna s detským bazénom. Na detskom kútiku by mohli popracovať, ale väčšinou sme boli aj tak vonku v pieskovisku alebo v okolí.


Snáď som vás neunavila dlhým textom a teraz už zopár fotiek.