Veľmi často sa ma ľudia pýtajú, prečo treba ísť fotiť portréty novomanželov v iný deň ako ten svadobný, tak vám dnes zhrniem niekoľko dôvodov, prečo je podľa môjho názoru ako svadobnej fotografky toto riešenie najlepšie.


Veci ktoré spomeniem samozrejme neplatia vždy, nie je to tak isto na každej svadbe, toto sú však také moje postrehy a odporúčania :).

Bez stresu


V prvom rade je to preto, že počas svadobného dňa máte naplánovanú každú sekundu. Harmonogram nepustí a takmer vždy sa stáva, že sa niečo nestíha a tak sa musia budúci manželia ponáhľať, alebo niekde ukrojiť, aby všetko stihli. Potom prichádzajú rôzne stresové situácie, ktoré možno nie sú práve tým, čo by ste si počas svadobného dňa prijali. Ak sa pomedzi tieto nestíhačky ešte máte ísť fotiť, hladní, smädní či unavení, je to pre vás často dosť náročné, rovnako aj pre mňa dostař vás do tej správnej nálady. Fotenie v iný deň, je preto bez časovej tiesne, dá sa pekne naplánovať a fotiť môžeme tak dlho, ako bude potrebné a rovnako aj vystriedať viacero lokalít, čo je v svadobný deň takmer nemožné.

Dobré svetlo je základ


Dobré svetlo je pre dobrú fotku veľmi dôležité. A čo je to "dobré svetlo"? Kedy je dobré? Veľa ľudí si myslí, že fotiť treba na slnku, lebo slnko je dobré, lebo pekne svieti a to je super. Nuž vec sa má tak, že opak je pravdou. Samozrejme slnko je super! Aaaaale len počas takzvanej "golden hour", čo ste už určite počuli. Táto zlatá hodinka je presne to svetlo, čo všetci fotografi tak veľmi chceme a modlíme sa zaň :). Takéto svetlo je pri východe alebo západe slnka, keby slnko nie je vysoko na oblohe, ale je nižšie. Vytvára krásne protisvetlo a na fotke vie urobiť zázraky. Pridá jemnosť, nežnosť, romantiku ach jedna krása ...


Snúbenci si často spoločné fotenie plánujú počas obedných hodín, kedy majú takú hluchú chvíľku pred obradom, čo nie je úplne šťastné riešenie. Radšej vám odporúčam dať si vtedy dobrý obed a kávičku a fotenie odložiť na podvečer, alebo iný deň.

To nie je ono!


Veľmi často sa stretávam, že v iný deň to nie je ono! Lebo šak už nebudete mať na sebe tie šaty prvý krát, účes prvý krát, zas sa musíte ísť líčiť, jáj komu sa chce. No verte priatelia, jasné že to ono je a ešte oveľa viac. Budete už predka svoji! Budete mať na rukách svoje krásne prstienky, budete opäť čerstvo zamilovaní, so všetkou tou eufóriou a emóciami zo svadby. Vtedy to je ono ešte viac. Cely týždeň či dva po svadbe sú krásnym obdobím pre novomanželov, verte je to naozaj čarovné obdobie, kedy už máte po všetkom a môžete si užiť jeden druhého. Fotenie vtedy je vážne super nápad :). A že sa zas musíte ísť líčiť či česať? Tak si potom naplánujte rande s manželom a máte postarané :).

Neodchádzajme!


Toto platí pre fotenie nie v iný deň, ale v podvečer svadby, pri západe slnka. Niekedy ľudia tvrdia, že nechcú odísť od hostí a nechať ich tam samých. Ja tvrdím, nebojte sa, oni si to ani nevšimnú, keď tam hodinku nebudete. Rodina a priatelia sa tešia, že majú príležitosť konečne sa stretnúť, porozprávať, vypiť si, zatancovať. To že tam chvíľu nebudete im nebude vadiť, zatiaľ sa dostanú do tej správnej nálady :) A rovnako aj pre vás je možno fajn trocha sa vyvetrať, oddýchnuť, užiť si trocha pokoja len vy dvaja, lebo predsa len celý deň od vás niekto niečo chce a všetky oči smerujú na vás.

Toto sú najčastejšie dôvody, prečo je fajn naplánovať fotenie na iný deň. A teraz vám pridám pár tipov, ak sa rozhodnete aj tak pre fotenie portrétov v deň svadby., aby ste si ho mohli užiť bez stresu.


  1. Naplánujte si v harmonograme aspoň hodinu a pol na spoločné fotenie. Dá sa to samozrejme stihnúť aj skôr, ale ak sa nechcete ponáhľať, hodinka a pol je ozaj super.
  2. Myslite na to dobré svetlo :). Ak je taká možnosť, naplánujte fotenie na podvečerné hodiny, kedy je slnko nižšie. Záleží od toho kedy máte svadbu. Prejdite si vopred s fotografom, kedy je západ, nech si to skontroluje a odporučí najvhodnejší čas.
  3. Ak sa to dá, príďte len vy dvaja :). Skúste si s kameramanom naplánovať iný čas. Rovnako nepotrebujeme ani družičky či ukecaných svedkov, ktorí vás budú zbytočne rozptyľovať. Ide o vás, vašu lásku, vaše emócie. S ostatnými sa budete fotiť na svadbe. Rada by som si vás na túto hodinku a pol ukradla len pre seba :).
  4. Nezabudnite na prstienky. Ak je fotenie ešte pred obradom a nevadí vám to, zakomponujte na pár záberov aj svadobné obrúčky.
  5. Dohodnite si s fotografom lokalitu vopred. Je dôležité, aby to vedel. Pre mňa je to veľmi dôležité, naštudovať si vopred miesto fotenia, pripraviť sa na svetlené podmienky a vymyslieť aj nejaké pekné kompozície.
  6. Nezabudnite si zobrať niečo pod zub, vodu, prípadne pohárik domácej nech ste veselší :). Ale nie, s tou domácou žartujem, i keď viete ako u nás na východe :).
  7. Pozor na topánky. Ak nie je terén príliš priateľský a pod šatami to nevidno, tenisky sú vítané.
  8. Ženy šupnite si do kabelky rúž ak by ste sa veľmi pusinkovali a bol by potrebný :). Prípadne matný púder nie je nikdy na škodu, hlavne v letných mesiacoch.
  9. Dohodnite sa s fotografom, ako budete fotiť. Či vás bude pózovať a vy budete robiť čo povie. Alebo to bude úplne uvoľnené a on len bude fotiť momentky. Je fajn prebrať to vopred, aby ste vedeli ako bude také fotenie prebiehať.
  10. Odviažte sa a užite si!! Je to váš deň, vaše fotky, vaše spomienky. Preto si toto fotenie užite a nemajte z neho stres. Ide o to, aby ste mali peknú spomienky, nemáte sa čoho báť :),


Tak milé budúce nevesty, ja pevne verím, že vám tento článok zodpovedal nejaké vaše otázky ohľadom svadobného fotenia. Prajem krásne svadobné prípravy :)